BDSM-sanastoa

Tällä sivulla on koostamani kinky-aiheinen sanasto.

A

Aikuisvauva (adult baby): Liittyy infantilismiin, ks. infantilismi. Aikuisvauvaksi kutsutaan tässä leikissä vauvan roolissa viihtyvää. Huom. leikkiin eivät oikeat vauvat kuulu, vaan kyse on aikuisesta ihmisestä, joka haluaa olla vauvan roolissa.
Alistaminen (e. dominance): Ks. dominoiminen.
Alistuminen (e. submission): Antautuminen dominoivan osapuolen alistettavaksi erilaisin keinoin, fyysisesti ja/tai psyykkisesti – aina etukäteen sovituin ehdoin!
Anaalileikit: Peräaukkoon kohdistuvat käsittelyt ja leikit, esim. anaalihelmien tai – tappien käyttäminen, dildolla peräaukkoon työntyminen.
Asfyksia: Alistujan hengityksen vaikeuttamista erilaisin välinein, mm. muovikelmun, maskien ja naamareiden avulla.

B

Bastinado: Kepillä jalkapohjille annettu kuritus.
B&D: Tulee sanoista englanninkielisistä sanoista Bondage&Discipline (Sitominen ja Kuritus) ja/tai Bondage&Dominance (Sitominen ja Alistaminen).
BDSM: Sisältää kolme eri lyhennettä; B&D, D&S ja S/M.
Bondage: ks. Sitominen
Bottom: Englanninkielinen termi, jolla viitataan alistuvaan osapuoleen.

C

Caning: Selkään antaminen kepillä. Rankaisumuoto yhdistetään yleisesti englantilaisiin sisäoppilaitoksiin.

D

Dildo: Usein peniksen näköinen ja muotoinen tekopenis. Erilaisista materiaaleista valmistettuja.
Domina: Termi, jolla kutsutaan alistavaa naisosapuolta. Häntä voidaan kutsua myös Dommeksi, Valtiattareksi, Kuningattareksi, Jumalattareksi, jne – roolin mukaan.
Dominoiminen (e. dominance): Tilanteen tai session kontrolloiminen ja johtaminen sekä alistuvan osapuolen alistaminen erilaisin keinoin, fyysisesti ja/tai psyykkisesti – aina etukäteen sovituin ehdoin! Kyse ei ole päättömästä väkivallasta.
Dresscode: Pukeutumiskoodi. Kinkybileissä vaaditaan useimmiten dresscoden täyttävä asu. Käytännössä sillä tarkoitetaan arkivaatetuksesta poikkeavaa kinky- tai fantasiahenkistä pukeutumista. Tarkempia tietoja dresscodesta saa aina bileiden järjestäjiltä.
D&S: Tulee englanninkielisistä sanoista Dominance&Submission (Alistaminen ja Alistuminen).
Dungeon: Tila, joka on sisustettu ja varustettu sessioiden tekemistä varten.

E

Enema: ks. Peräruiske

F

Face-sitting: Ks. Kasvoilla istuminen
Falaka: Ks. Bastinado
Fetisismi: Eroottinen kiinnostus tai kiihottuminen esim. tietyistä materiaaleista ja/tai ruumiinosista.
Fetissi: Eroottisen kiinnostuksen tai kiihottumisen kohde. Yleisimpiä fetissejä ovat kengät ja jalat, kumi, pvc. Rintoja harvoin enää mielletään fetissiksi yleisyytensä takia. Harvinaisemmista mainittakoon vaikka tupakansavu.
Fistaus: Käden laittaminen kokonaan tai suureksi osaksi peräaukkoon, vaginaan tai suuhun.

I

Ihmiskoira/poni: Roolileikki, jossa alistuva osapuoli on hevosen tai koiran roolissa ja käyttäytyy sen mukaisesti. Alistuvalla osapuolella voi olla tilanteeseen sopivaa rekvisiittaa: koirilla panta, ponilla suitset, satula, jne. Dominoiva osapuoli voi myös olla varustautunut talutushihnoin, luin tai ratsastussaappain ja ratsupiiskoin. Eläinleikeissä alistuvalla voi olla roolina luonnollisesti myös joku muu eläin, vaikkapa kissa tai kettu. Oikeita eläimiä EI tähän roolileikkiin kuulu!
Infantilismi: Vauva/lapsileikit – alistuva osapuoli on vauvan/lapsen roolissa. Oikeat vauvat tai lapset eivät tähän roolileikkiin kuulu!

K

Kasvoilla istuminen (e. face-sitting): Toiminta, jossa alistava osapuoli istuu alistujan kasvoille.
Kaviaari: Kakkaleikit, ulosteen käyttäminen eroottisessa yhteydessä. Tähän leikkiin voi kuulua ulostamista toisen keholle, mutta myös ulosteen syömistä.
Kehon palvonta (e. body worship): Tietyn ruumiinosan (tai useamman) palvominen sekä sen osoittaminen. Yleisiä palvonnan kohteita ovat esim. jalat, varpaat ja takamus. Palvominen osoitetaan usein nuolemalla, hieromalla tai suutelemalla ko. ruumiinosaa.
Klovni- l. pellefetissi: Eroottisen kiinnostuksen kohteena on klovnihahmo.
Kultainen suihku (e. GS, Golden Shower): Pissaleikit, virtsan käyttäminen eroottisessa yhteydessä. Tähän leikkiin voi kuulua virtsaamista toisen keholle, mutta myös virtsan juomista.
Kuritus (e. discipline): Rankaisevat toimenpiteet, esim. piiskaaminen, selkäsauna, nipistäminen. Toisen rangaistus voi kuitenkin olla toisen palkkio: On alistuvasta osapuolesta kiinni, mikä toimii hänelle rangaistuksena.
Kutitus (e. tickle): Alistuvan osapuolen ”kiduttaminen” kutittamalla häntä.
Kyrvän ja pallien kidutus (e. CTB/Cock&Ball Torture): Käytännössä tämä voi merkitä genitaalien sitomista naruin, kiduttamista neuloin, sähkön antamista, steariinia, piiskaa, raapimista jne.
Käsiraudat: Poliiseilta tutut metalliset käsien sitomisvälineet.

L

Lävistäminen: Ihon lävistäminen neuloin. Lävistyksiä voidaan tehdä osana kipuleikkiä, niin että reikiin ei laiteta koruja – silloin reikä umpeutuu hetkessä. Lävistys voidaan tehdä myös pysyvästi. Silloin reikään laitetaan koru, eikä se pääse umpeutumaan. Tällainen lävistys paranee nopeasti jos sitä hoidetaan asianmukaisesti. Pysyviä lävistyksiä ei kuitenkaan kannata tehdä itse tai antaa toisen amatöörin tehtäväksi.

M

Masokismi (e. masochism): Kivusta nauttiminen eroottisessa yhteydessä. Sana tulee Leopold von Sacher-Masoch nimisestä henkilöstä.
Master: Termi, jolla kutsutaan alistavaa miesosapuolta. Häntä voidaan kutsua myös Domiksi, Isännäksi, Herraksi, jne.
Muumiointi: Henkilön koko vartalon sitominen – esim. kelmulla tai sideharsolla – muumioksi eli jalat kauttaaltaan yhteen ja kädet ja käsivarret kiinni vartaloon.

N

Nännikidutus (Nipple torture, NP): Käytännössä tämä voi merkitä nännien nipistelyä, raapimista, kiduttamista neuloin, sähkön antamista, piiskaa, steariinia jne.

O

orja/tar: Termi, jolla viitataan alistuvaan osapuoleen. Nykyään käytetään myös yleisnimitystä ”sub”.

P

Palvominen: Henkilön ihailu sekä sen osoittaminen, käytännössä usein suutelemalla, hieromalla tai nuolemalla esim. kyseisen henkilön jalkoja. Ks. myös Kehon palvonta.
Panta: Kaulapanta, joka voidaan laittaa alistuvalle osapuolelle esim. merkiksi hänen asemastaan. Mm. koirakoulutuksessa sen avulla voidaan alistujaa taluttaa hihnassa.
Penisrengas: Peniksen ympärille, juureen laitettava rengas, joka parantaa erektion kestoa.
Peräruiske (e. enema): Peräruiskeella voidaan puhdistaa suolisto (veden annetaan valua peräsuoleen ja hetken kuluttua se päästetään pois), esim. ennen anaalileikkejä. Sitä voidaan käyttää myös hankaloittamaan oloa jättämällä vesi pidemmäksi ajaksi sisään – tällöin apuna voi käyttää anustappia.
Polttaminen, polttomerkitseminen (branding): Ihon polttaminen kuumalla (=palovamman tuottaminen), esim. raudalla. Näin voidaan tehdä myös polttomerkki eli pysyvä, arpikudoksesta muodostuva merkki. Se voi olla tietynmuotoinen, esim. kirjain. Tätä ei kuitenkaan kannata itse tehdä tai antaa toisen amatöörin tehtäväksi – ihon palaminen jatkuu solutasolla vielä senkin jälkeen kun kuuma rauta on nostettu pois iholta. Ainakin asiantuntijan läsnäolo on hyvin suositeltavaa. Jos olet vakavasti miettinyt asiaa ja todella haluat polttomerkin itseesi, ota minuun yhteyttä – voin suositella sinulle asiantuntevaa polttomerkkien tekijää.

R

Riiputus (e. suspension): Koko vartalon tai osan vartaloa riiiputtaminen ilmassa. Se voidaan toteuttaa esim. tukevien nahkavälineiden avulla, myös japanilaiseen sitomiseen naruin voidaan yhdistää riiputus.
Ristiinpukeutuminen: Miehen pukeutuminen naisen vaatteisiin tai päinvastoin.
Ruumiillinen rangaistus (e. CP, corporal punishment): Tämä voi olla mm. piiskausta, avokämmenellä lyömistä, selkäsauna (Spanking) tai kepin antamista (Caning). Apuvälineenä voidaan käyttää hyvin erilaisia välineitä: hiusharjaa, raippaa, ruoskaa, keppiä, remmiä jne. Rangaistus voi olla mitä tahansa pehmeästä kovaan rangaistavan rajojen puitteissa.

S

Sadismi (e. sadism): Kivun aiheuttaminen ja tästä nauttiminen eroottisessa yhteydessä. Sana tulee Markiisi de Sade nimisestä henkilöstä.
Sadomasokismi (e. sadomasochism): Kipuleikkiä, kivun aiheuttaminen/vastaanottaminen eroottisessa yhteydessa. Ks. myös Masokismi ja Sadismi.
Sensorinen deprivaatio: Näkö-, haju-, kuulo- (ja tunto-)aistin yhtäaikainen, mahdollisimman täydellinen rajoittaminen.
Sensorinen ylikuormitus: Näkö-, haju-, kuulo- (ja tunto-)aistien yhtäaikainen, mahdollisimman täydellinen stimuloiminen.
Sessio: Tilanne, jossa alistava ja alistuva osapuoli toteuttavat BDSM:n ja fetissien piiriin kuuluvia halujaan ja fantasioitaan – aina etukäteen sovituin ehdoin!
Sitominen (e. bondage): Tarkoitus on rajoittaa alistuvan osapuolen liikkumista tai estää se kokonaan. Sitominen voi tapahtua mm. naruin, japanilaisittain, ketjuin eli riimuin, teipillä, nahkaisin kahlein tai muilla välineillä. Sidottuna voi olla esim. vain kädet ja jalat, tai vaikka koko ruumis tiukassa paketissa. Suu voidaan tukkia suukapulalla, kankaalla, teipillä jne.
Siveysvyö: Väline joka puetaan genitaalialueiden peitoksi, niin että virtsaaminen ja ulostaminen on mahdollista, mutta masturbointi tai yhdyntä ei. Naisille ja miehille omat mallit. Miehillä estää myös erektion. Usein mahdollista lukita.
Sottaaminen: Sottaaminen voi tapahtua esim. vedellä (wetlook), mudalla, ruoalla tai maalilla. Tähän voi liittyä myös kermapiiraiden heittäminen.
Switch: Englanninkielinen termi, jolla viitataan henkilöön, joka nauttii sekä alistuvan että alistajan rooleista.
Sähköleikit: Sähköiskujen antaminen ja sähkön käyttäminen eroottisessa yhteydessä.

T

Tallominen (e. trampling): Henkilön vartalon päälle astuminen paljain jaloin tai (korko)kengillä. Tallomiseksi voitaneen laskea litistäminen/murskaaminenkin, eli tavaroiden/asioiden päälle astuminen (ja rikkominen). Kohteina voi olla esim. ruokatuotteet, lelut ja vaikkapa katkaravut. Lisäksi tähän voi liittyä jättiläisfantasiat: alistuva saattaa kuvitella olevansa pienenpieni jättiläiskokoisen ihmisen armoilla.
Top: Englanninkielinen termi, jolla viitataan alistavaan osapuoleen.
Turvasana /-ele: Jokin, mieluiten BDSM-sessioon kuulumaton sana/ele, jolla alistuja voi viestittää alistajalle että on syytä pitää tauko sessiossa. Esim. kun rajat ovat ylittymässä.

U

Ulosteleikit: ks. Kaviaari

V

Vanilja: Kinky-ihmisten ”tavallista seksiä” harrastavista käyttämä sana.
Verileikit (e. bloodsports): Veren käyttäminen eroottisessa yhteydessä. Tähän leikkiin voi kuulua toisen viiltelyä esim. skalpellilla. Veren juominen voi myös olla osa tätä leikkiä. Riskit terveyden ja veren kautta tarttuvien tautien suhteen on muistettava!
Viiltely: Alistuvan osapuolen ihon rikki viiltämistä esim. skalpellilla. Verileikit voivat liittyä tähän. Riskit terveydelle on muistettava!
Virtsaleikit: ks. Kultainen suihku

Käytettyjä lähteitä:
Christina Abernathy: Miss Abernathy’s Concise Slave Training Manual
Katharine Gates: Deviant Desires